5.04.2018

Tohumdan Sofraya

Doğa ve Çocuk dersinde, 2017-2018 eğitim, öğretim yılı başından beri, farklı zamanlarda, farklı yenebilir bitkiler ekiyor, tohumdan fide oluşumuna dek gözlemliyor ve daha sonra da bahçemizdeki yerlerine geçiriyoruz.
Bu sırada öğrencilerimiz ile birlikte monokültür yapmamaya, permakültür esaslarına uymaya,  Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü tarafından sertifikalandırılmış, permakültür tasarımcısı ve eğitmeni Dilek Yalçın Demiralp'in tasarlanmış olduğu bir düzen içerisinde bahçemize yerleştirmeye dikkat ediyoruz.

Atalık tohum kullanıyoruz ve kullandığımız tohumları yerinde çoğaltarak, bir sonraki sene yeniden kullanıyoruz. Dışarıdan minimum girdi ile maksimum sürdürülebilir döngüyü yakalamaya çalışıyoruz. Bu bağlamda da en az su tüketimini hedefliyoruz.  Bahçemizin ve seramızın tasarımında buna dikkat ediyoruz. Malç ve damlama sulama kullanıyoruz.

Bir mısır bitkisi ortalama 3 aylık ömründe 150 L su tüketirken, bahçemizde yetiştirdiğimiz mısır bitkileri için bunun çok çok daha azını harcıyoruz.
Bahçemizde 25'den fazla tavuk da bulunmakta. Tavuklar, bahçemizin zararlılarını yiyerek haşere temizliğine katkıda bulunmakta. Bunun yanında bize yumurta ve gübre sağlamakta.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Su Taahhütleri