30.05.2018

İSTEK Bilge Kağan İlkokulu Öğrencileri İSKİ Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'ni Ziyaret Etti


İSTEK Bilge Kağan İlkokulu öğrencileri katılmış oldukları Su Kaşifleri Programı ve PYP 5.ünite Kendimizi Düzenleme Biçimimiz teması dahilinde sanal olarak kurmuş oldukları ''Doğal Kaynakları Koruma Vakfı'' faaliyetleri kapsamında, 4.sınıf öğrencilerinden vakıf kurucuları, ''İSKİ Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisini'' ziyaret etti. Bu arıtma tesisi ziyaretinde, arıtma tesisinin faaliyetlerini, çalışma şeklini, denizlerdeki canlıların oksijenli yaşam ortamlarının nasıl korunduğunu ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir doğa bırakma fırsatı yakalanabileceğini öğrendiler.

Günlük arıtma kapasitesi 400.000 m3 olan Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi; 2010 yılında hizmete alınmıştır. Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Esenler, Küçükçekmece ve Sultangazi İlçelerinde yaklaşık 2,5 milyonluk nüfusun atıksularını arıtmaktadır.
Tesisten çıkan su; bahçe, park, rekreasyon alanları, spor tesisleri, otoyol kenarları, yangın söndürme ve sanayide kullanılabilmektedir. Tesis sayesinde yaklaşık 200 bin ton atığın denize dökülmesi engellenmektedir. Arıtma neticesinde ortaya çıkan çamurdan enerji üretilerek, tesiste tüketilen enerjinin yüzde 30’u karşılanmaktadır. Çünkü kurutulan çamur linyit kömürü seviyesinde ikincil yakıt olarak kullanılabilmektedir.

Tesis, aynı zamanda ülkemizdeki atıksuyun katı nihai ürüne ve biyogaza dönüştürüldüğü, biyogazdan elektriğin üretildiği, kuru ürünün ise çimento fabrikalarına katı yakıt olarak verildiği ileri biyolojik atıksu arıtma tesisidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Su Taahhütleri