11.04.2017

Bahçemizde Ekim Yaptık


Doğa ve Çocuk dersinde, eğitim, öğretim yılı başından beri, farklı zamanlarda, farklı yenebilir bitkiler ekiyor, tohumdan fide oluşumuna dek gözlemliyor ve daha sonra da bahçemizdeki yerlerine geçiriyoruz. Bu sırada öğrencilerimiz ile birlikte monokültür yapmamaya, permakültür esaslarına uymaya, okulumuzun Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü tarafından sertifikalandırılmış, permakültür tasarımcısı ve eğitmeni Dilek Yalçın Demiralp'in  tasarlanmış bir düzen içerisinde bahçemize yerleştirmeye dikkat ediyoruz. Atalık tohum kullanıyoruz ve kullandığımız tohumları yerinde çoğaltarak, bir sonraki sene yeniden kullanıyoruz. Dışarıdan minimum girdi ile maksimum sürdürülebilir döngüyü yakalamaya çalışıyoruz. Bu bağlamda da en az su tüketimini hedefliyoruz. Bahçemizin ve seramızın tasarımında buna dikkat ediyoruz. Bunun yanında Saklı Su Etkinliğinde de belirtmiş olduğumuz gibi, yapmış olduğumuz kompostları kullanarak organik atıklardan yeniden toprak üretmeye ve mikrobiyolojik canlılığı sağlamaya dikkat ediyoruz.

Tohumdan ekerek büyütmüş olduğumuz fidelerimiz, Bokashi Kompostunun suyu ile sulanınca, olması gerekenden çok daha hızlı büyüdüler.

Facebook paylaşımımız için buraya bakabilirsiniz.
Web sitesi paylaşımımız için de buraya bakabilirsiniz.

Daha önce seramıza ekmiş olduğumuz baklalar gelişerek çiçeklenmeye başlamış. Öğrencilerimizle baklaların son durumunu da inceledik.

Seramızdaki bezelyelerimiz gelişmiş, onlara destek vermesi için sırıklar yerleştirdik ve sarılmalarını sağladık.


Baklalarımızın köklerindeki azot bağlayıcı  rhibozium bakterilerinin durumunu gözlemledik ve kompostumuzun mikrobiyal yaşam üzerindeki etkilerini incelemiş olduk.


Öğrencilerimiz ile börülce ve barbunya fidelerini seramızdaki yerlerine yerleştirdik.


Bahçemizi hazırlarken şu adımlara dikkat ettik:
  • Tohum derneklerinden ve takaslardan kendi atalık tohumlarımızı temin ettik.
  • Okulumuzda bize ayrılmış olan bahçe alanını belirledik ve permakültür tasarımını yaptık.
  • Farklı mevsimlerde, farklı tohumları öğrencilerimizle birlikte viyöllere ektik.
  • Viyöllerde büyüyen tohumlarımızı seradaki yerlerine geçirdik.
  • En son baharda tohum ektikten sonra, tohumlarımızı Bokashi kompostu ile sulayınca beklediğimizden iki kat hızlı gelişen börülce ve barbunya tohumlarını Mayıs ayını beklemeden bahçedeki yerlerine almak durumunda kaldık.
  • Bokashi kompostunu seramızda farklı noktalara gömdük.
  • Çalışmalarımız devam ediyor ve devam edecek...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Su Taahhütleri