11.04.2017

Kompost Yaptık

Öğrencilerimizle birlikte okulumuzun bahçesinde kullanılmak üzere Soğuk Kompost, Bokashi Kompostu ve Solucan Kompostu yapmaya başladık.

Soğuk kompost için minik kompost kitleri kullandık. Şeffaf kitlerin içerisinde hızlı dönüşebilen, yavaş dönüşebilen ve dönüşemeyen atıkları inceleyerek, derece ile kompost sıcaklığını ölçüp not ediyoruz. Böylece daha sonra hazırlayacağımız soğuk kompost yığını için veri toplamış oluyoruz.

Etkinlikle ilgili Facebook fotoğraflarımız için buraya ve web sitemiz üzerindeki paylaşım için buraya  bakabilirsiniz.



Mini Soğuk Kompost kitimiz 


Mini Kompost Kitimizi hazırlarken

Kompost Solucanları ile atıklarımızı dönüştürerek, onların içerisindeki saklı suyu toprağa geri döndürmüş oluyoruz ve daha sonra üzerinde kendi yenebilir bitkilerimizle bahçe yapıyoruz. Bu çalışmamızın Facebook paylaşımı için buraya bakabilirsiniz  ve web sitemiz üzerindeki paylaşım için buraya bakabilirsiniz.


Kompost solucanları ile tanışırken

Bokashi kompostunu yemekhanedeki atıklarımızı değerlendirmek ve onların içerisindeki saklı suyu yeniden çevrime sokarak, toprak üretebilmek için kullandık. 1cm3'lük verimli üst toprağın 100 ile 1000 yılda oluştuğunu biliyoruz. Bu sebeple hem doğayı taklit ederek bu işlemi hızlandırıyoruz, hem de atıkları çevrim içerisine sokarak, içerisindeki mikrobiyolojik canlılarla sistemimizi zenginleştiriyoruz. Facebook sayfamız üzerindeki paylaşım için buraya bakabilirsiniz ve web sitemiz üzerindeki paylaşım için buraya bakabilirsiniz.

Bokashi Kompostu için Facebook'ta yazdığımız yazının burada da bulunmasında fayda var. Böylelikle nasıl yaptığımızın detaylarını da paylaşmış oluyoruz.


Yemekhanemizden çıkan organik atıkları, öğrencilerimizle birlikte kompost yaparak toprağa dönüştürmeye başladık. Bunun için Etkin Mikroorganizmalardan yararlandık ve Bokashi Kompostu yaptık. Özel hazırlanmış musluklu ve hava geçirmeyen kompost kovamızın içerisine, bir kat atık, bir kat Etkin(yararlı) Mikroorganizma içeren kepekten döktük. Kovamız doluncaya kadar devam ettik. Kova dolunca ağzını sıkıca kapatıp(hava almaması gerekiyor) 15 gün beklemeye aldık. Bu sürede ara ara alt kovanın musluğundan Bokashi Sıvısı aldık. Bunu 1/100 oranında sulandırarak çelik yapmış olduğumuz, daha sonra bahçemize ekeceğimiz Tıbbi ve Aromatik Bitkilerimizi suladık. Bir kısmını da Etkin Mikroorganizmalar zararlı mikroplara karşı savaşı kazansınlar diye örnek olarak seçtiğimiz tuvaletin hijyen ve temizliğinde kullandık. Çıkan bir nevi atık turşusunu da kış bitkilerini rahatça ekebilmek için seramıza gömdük. Bokashi kompostunu seçme sebebimiz, çiğ ve pişmiş atıkların birlikte kullanılabilmeleri. 


Diğer kompost türlerinde olduğu gibi belli bir seçim yapmamıza gerek kalmaması ve daha çok atığı dönüştürebilme kapasitesinin olması. Evde, okulda, iş yerlerinde, koku ve kirlilik yapmadan kolayca uygulabilmesi. Japon Teruo Higa’nın bulmuş olduğu bu yöntemde, organik atıklar yararlı mikroorganizmalar ile fermente ediliyor. İçlerinde bol miktarda yararlı mikroorganizmanın üremesi sağlanıyor ve daha sonra toprağa gömülüyor. Toprakta ısıya bağlı olarak 1 ay içerisinde atıklar tamamen dönüşüyor ve toprak oluşturuyor. Bokashi kompostunun faydalarını şöyle sıralayabiliriz: - Toprağın içerisinde varolması gereken canlıların popülasyonunu arttırıyor, - Topraktaki besinleri bitkilerin alabileceği şekilde açığa çıkartıyor. Besinler, bitki bünyesine aldıkça yavaş yavaş açığa çıkıyor. Böylece, besinlerin yağmur sularına karışarak ziyan olması ve yeraltı sularını kirletmesi önlenmiş oluyor. - Topraktaki mikrobiyel aktivitesini arttırıyor. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştiriyor. - Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştiriyor. - İçerdiği fototropik bakteriler sayesinde bitkilerin fotosentez kapasitelerini (güneş ışınlarından yararlanma oranını) arttırıyor. - Topraktaki patojenleri ve hastalıklara neden olan zararlıları bastırıyor. - İçindeki yararlı mikroorganizmalar, topraktaki ne yararlı ne de zararlı mikroorganizmaları yararlı mikroorganizma şeklinde işlev görmeye teşvik ediyor. - Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlıyor. - Besin değeri yüksek, dünya nüfusuna yetebilecek, daha az maliyetle daha çok üretilen güvenli organik gıdalar elde edilmesini sağlıyor. - İçindeki antioksidan maddeler sayesinde bitkilerin daha sağlıklı ve ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlıyor. - Topraktaki kimyasal madde ve pestisit kalıntılarını parçalayarak ve zararsız hale getiriyor. Bize kovaları hediye eden velimiz Mehmet Savaş Uzun beye, Bokashi kepeğini armağan eden ve kovaları Bokashi Kovasına dönüştüren Prof. Dr. Volkan Dündar hocamıza ve Tolga Akkoç beye emekleri için teşekkür ediyoruz.


Fotoğrafta Bokashi Kompostundan aldığımız suyu görüyorsunuz. Bu su ile bahçemiz için ekmiş olduğumuz tohumları suladık ve tuvalet temizliğinde kullandık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Su Taahhütleri