6.04.2017

Son Moda Su Defilemiz



İSTEK Bilge Kağan İlkokulu 2B sınıfı öğrencileri ile ''Su Kaşifleri Programı'', ''Saklı Su'' Bölümünde ''Son Moda Su'' Etkinliğinde, defilemizi gerçekleştirdik.


 2B sınıfı velilerinin de yardımı ile öğrencilerimiz artık kullanılamayan kıyafetleri dönüştürerek, yeniden kullanılabilir hale getirdiler ve atık olarak yok olmalarının önüne geçtiler. Su ayak izi nedir? Bir T-shirt'ün, bir kot pantalonun ya da bir ayakkabının üretimi sırasında ne kadar su kullanılmaktadır sorularına cevaplar aradılar ve bu cevaplar üzerine yeniden tasarımlar yaparak, kıyafetleri dönüştürdüler. 




16 öğrencimiz 40 parça kıyafet ile defileye katılım sağladı ve yaklaşık 200 ton suyu çevrimin içerisine yeniden katmış ve böylece yaklaşık olarak bir kişinin 6667 günlük(18 yıllık) içme suyu ihtiyacını da çevrime döndürmüş oldular. 


Bu çalışmaları yaparlarken, kağıdın da su izi olduğunu bildikleri için, minimum oranda kağıt tükettiler ve defile sırasında da bu yüzden yazılı kaynak kullanmadılar, duyuruları sözlü olarak, tek tek sınıfları gezerek ya da ses sistemini kullanarak yaptılar ve diğer sınıfların da büyük katılımı ile izlenen defilede, arkadaşlarına vermek istedikleri mesajları ilettiler. 


Buradan da sizlere mesajları var, diyorlar ki: Unutmayın, bir kot pantalonda 10850 L, bir pamuklu gömlekte 2700L, bir çift ayakkabıda 8000L saklı su var. Yani kot pantalon, pamuklu gömlek ve ayakkabı üretilirken, bu kadar fazla su harcanıyor ve biz kullanmayı bıraktığımızda bu oranda suyu da ziyan etmiş oluyoruz. Bunu unutmayalım, bu suyu ziyan etmeyelim. Çünkü su Dünya üzerinde kapalı çevrimde bulunabilen bir kaynak ve yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %0,3'ü içme suyu. Bizler kıyafet üretiminde de bu kaynağı tüketmekteyiz. Harcadığımız saklı su miktarını bilelim ve kullanımımızı buna göre belirleyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Su Taahhütleri